Tuesday, August 9, 2011
Biji Salak
Biji salak juga merupakan penganan favorit berbuka puasa, yux cobain buat sendiri :-)
Ini resepnya ya
Bahan biji salak
500 gram ubi, kukus dan haluskan
100 gram tepung sagu tani
1/2 sdt garam
2 lembar daun pandan
1000 cc air untuk merebus
300 gram gula merah, atau sesuai selera
Bahan saus santan
200 cc santan kental
2 lembar daun pandan
1/2 sdt garam
Cara membuat
Campur ubi yang telah dihaluskan dengan tepung dan garam, uleni hingga tercampur rata
Bentuk-bentuk bulat
Rebus air, gula merah dan pandan hingga mendidih, saring untuk membuang kotoran yang terdapat dalam gula merah
Didihkan kembali
Masukkan bulatan-bulatan biji salak hingga matang dan mengapung, sisihkan
Rebus dengan api kecil santan, daun pandan dah garam, aduk-aduk terus agar santan tidak pecah
Angkat dan dinginkan
Sajikan biji salak dengan saus santan
Selamat berbuka ^_^
Labels:
menu buka puasa
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment