Tuesday, August 9, 2011

Biji Salak


Biji salak juga merupakan penganan favorit berbuka puasa, yux cobain buat sendiri :-)

Ini resepnya ya

Bahan biji salak
500 gram ubi, kukus dan haluskan
100 gram tepung sagu tani
1/2 sdt garam
2 lembar daun pandan
1000 cc air untuk merebus
300 gram gula merah, atau sesuai selera

Bahan saus santan
200 cc santan kental
2 lembar daun pandan
1/2 sdt garam

Cara membuat
Campur ubi yang telah dihaluskan dengan tepung dan garam, uleni hingga tercampur rata
Bentuk-bentuk bulat
Rebus air, gula merah dan pandan hingga mendidih, saring untuk membuang kotoran yang terdapat dalam gula merah
Didihkan kembali
Masukkan bulatan-bulatan biji salak hingga matang dan mengapung, sisihkan
Rebus dengan api kecil santan, daun pandan dah garam, aduk-aduk terus agar santan tidak pecah
Angkat dan dinginkan
Sajikan biji salak dengan saus santan
Selamat berbuka ^_^


No comments:

Post a Comment